СЪСТАВКИ

ГОДЖИ БЕРИ

Чудесен антиоксидант, който повишава имунната система и тонуса, подобрява зрението, защитава черния дроб и дори забавя стареенето. Богат е на минерали, от които най-вече цинк, желязо, мед, калций, германий, селен и фосфор. Също и на витамини В1, В2, В5, С и Е.

ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА

Съдържа антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на рак и сърдечно-съдови заболявания. Червената боровинка е един от плодовете с най-високо съдържание на антиоксиданти. За него знаем още, че предпазва клетките на организма от увеличаване на нивата на холестерола в кръвта, подобрява кръвообращението , намалява възпаленията и предотвратява запушване на артериите.

ДОМАТИ

Чудесен източник на антиоксиданти, ликопен и бета каротин. Съдържат много витамин С и А и по-малко витамин Е, витамин К, витамин РР, витамините В1 и В2. В домата откриваме огромно количество минерали (калий, фосфор, калций, магнезий, натрий, желязо) и други полезни за здравето ни вещества. Доматите съдържат повече желязо от млякото и яйцата. В зависимост от сорта доматите представляват 95% вода, 1.0% белтъчини, 3,5% въглехидрати и други по-малки съотношения скорбяла, целулоза, органични киселини.

Те имат диуретични свойства и са полезни при бъбречнокаменна болест, хипертония, диабет, при сърдечно-съдови заболявания. За мъжете доматите са важна храна, те предпазват от заболявания на простатата. При гастрит, язва или силно изтощение на организма е препоръчително да приемате по 200ml прясно изцеден доматен сок. Той може да разтваря животинските мазнини и така предпазва артериите от втвърдяване. Учени от Канада установиха, че две чаши доматен сок на ден укрепват костите и предпазват от остеопороза. Доматеният сок, също както меда, ускорява изгарянето на алкохола в организма и е помощник при махмурлук.

БАДЕМИ

Чудесен източник на протеин и фибри, които спомагат за стомашно-чревната дейност. Те са сред популярните здравословни храни, препоръчвани за възрастни и деца, за засилване на мозъчната дейност и паметта. Изследвания показват, че хранителният режим, който включва бадеми, значително подобрява когнитивните умения и способностите за учене при деца и тийнейджъри. Ползите произтичат от съдържанието на фенилаланин - съставка, за която е известно, че стимулира мозъчната дейност. В допълнение бадемите са с нисък гликемичен индекс, което ги прави предпочитани от хората, избягващи въглехидратите и захарите.

СУШЕНИ КАЙСИИ

Без добавена захар. Кайсиите имат високо съдържание на витамин А (което оказва благотворителен ефект върху кожата, лигавицата и очите) и бета каротин (подпомага чувството за ситост). Антибактериалното им действие помага за детоксикацията на цялото тяло.

КЪДЕ ДА КУПЯ?